Meslek Yüksekokulumuz ve Sanayi Odaları İşbirliği İle Girişimcilik Paneli Gerçekleştirildi

Akdağmadeni Meslek Yüksekokulu tarafından “Girişimcilik Perspektifinden Yozgat İş Dünyasına Bakış” konulu panel düzenlendi. 15.05.2019 tarihinde Akdağmadeni Belediyesi Konferans Salonunda düzenlenen panele konuşmacı olarak Yozgat Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Sinan ÇELİK, Sorgun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir ARSLAN ve Moderatör olarak Yozgat Odalar ve Borsalar Akademik Danışmanı Dr. Mehmet KARA katıldı.

Organizasyonda ilçemiz protokolünden yetkililerin yanı sıra okulumuz öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencimiz hazır bulundular. Panel, Meslek Yüksekokulu Müdürümüz Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP’in açılış konuşmaları ile başladı. Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP, konuşmasında girişimcilik temalı bir sunum gerçekleştirmiştir.

Açılış konuşmasında Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP girişimciliği şöyle tanımlamıştır.

“Oldukça farklı anlam ve tanımları olan girişimcilik, kısaca bir kişinin kendi işletmesini kurması demektir. Yani; Kar elde etmek amacıyla bir işletme kurarak mal, hizmet, sermaye ve bilgi üretip, bundan doğan sorumluluk ve riske katlanmaya girişimcilik denir”.

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP profesyonel bir girişimci piyasanın isteklerini iyi tespit eden, pazardaki boşluğu keşfeden, mümkün olduğu kadarıyla az yapılanı ve/veya hiç yapılmayanı yapan, pazardaki risk, rekabet ve fırsatları iyi analiz eden, yeni gelişim ve oluşumlara açık olan biri olduğunu söylemiştir.

Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP aynı zamanda iyi bir girişimcinin cesaretli, risk alan, hata yapmaktan korkmayan, temkinli hareket ederek teknolojik imkânlardan asgari seviyede yararlanarak, yüksek katma değerli ürün üreten kişi olduğunu da ifade etmiştir.

Günümüzde insanların birçoğunun devlet bünyesinde işe girmek istediğini ve bu isteğin girişimcilik perspektifinden doğru olmadığını anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP, komünist-sosyalist ve kapitalist sistemlerdeki girişimcilik olgusunu karşılaştırmıştır.

Bu çerçevede; geçmiş yüz yıllardaki komünist ve sosyalist sistemlerde devletin halkına iş garantisi verdiğini, yani devletin sahip olduğu işletme ve firma sayılarının fazla olduğu için bu sistemlerde halkın devlet bünyesinde işe girme isteği mantıklı olarak karşılanabilmekte olduğunu anlatan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP, liberalleşme ve küreselleşme ile birlikte özelleştirmenin hız kazamadının sonucunda, devletlerin kendi firma ve holdinglerini büyük oranda sattığını ve bu yüzden de devlet bünyesinde işe girme imkân ve olanağının azaldığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÖZALP, konuşmasının sonunda panelin düzenlenmesinde emeği geçen tüm akademik ve idari personelle birlikte, panelistlere ve modülatöre teşekkür etmiştir.

Daha sonra Moderatör tarafından kısa bir girişimcilik - iş dünyası değerlendirmesi yapıldı. Girişimcilik ve Üniversite-Sanayi İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak bu tür etkinliklerin bundan sonra da süreceğine değinildi. Panelin ilk turunda girişimcilik, panelistlerin iş dünyasına ilişkin hayat hikâyelerini kapsayacak şekilde örnekler ve tavsiyeler ile anlatıldı. İkinci turda Yozgat ili yatırım alanları ve iş fırsatlarının değerlendirildiği konuşmalar yapıldı.

Bu bağlamda Yozgat TSO Yönetim Kurulu Başkanı Sinan ÇELİK, girişimcilik olgusunun bir süreç olarak değerlendirilmesini ve muhakkak zamanın iyi kullanılarak iş hayatının gerçeklerinin biran önce öğrenilmesini bunun içinde öğrencilerimizin kendi meslek alanlarına ilişkin işyerlerinde staj yapmaları gerektiğini belirtti. ÇELİK konuşmasında, cesaretli olmanın yanı sıra rasyonel davranarak, çevresel fırsatlarında iyi gözlemlenmesi gerektiğini iş dünyasından verdiği somut örnekler ile anlattı. Yozgat genelinde özellikle termal ve yeraltı ve yer üstü zenginlik kaynaklarına yönelik yatırımların hız kazanması gerektiğini belirten konuşmacı bu süreçte de ulaşıma dair yatırımlarında çok elzem olduğunu söyledi.

Sorgun TSO Yönetim Kurulu Başkanı Üzeyir ARSLAN, iş hayatına nasıl başladığını bu zorlu süreçte ne tür iş alanlarında faaliyet gösterdiğini, yurt dışı deneyimlerini, “girişimci nasıl olunur, ne tür risklere katlanır ve yeni yatırım kararları alırken nasıl davranır” sorularına cevap verecek şekilde örnekler ile izah etti. ARSLAN, özellikle cesaretin olmazsa olmaz bir unsur olduğuna değinerek, yeter ki çevresel anlamda pazar boşluğunu yakalamayı bilelim, bu fırsatlar her zaman kişinin eline geçmez dedi. Kamu sektöründe personel doluluğuna değinen konuşmacı, gençlerin çoğunun kamuda görev alma istekleri olduğunu günümüz koşullarında bu imkânların kısıtlı olması sebebi ile gençlerin özellikle kendi iş fikirleri ile saha da olmalarının elzem olduğunu söyledi. Yozgat için termal turizm yatırımları ile tarım ve hayvancılık konularında da yatırımların olmazsa olmaz olduğunu belirtti.

Daha sonra soru cevap bölümü bir sohbet havasında gerçekleşirken, panelin sonunda katılımcılara plaket taktimi ile organizasyon son buldu.

07.08.2019 14:08